Pin It

Prema predlogu Akcionog plana za sprovođenje nove nacionalne antikorupcijske strategije, gradovi i opštine u Srbiji neće više biti u obavezi da formiraju nezavisna lokalna antikorupcijska tela.

Koalicija za integritet 1080x1080 Predlog 4.3

Na ovaj način Srbija će ostati bez fabrika integriteta, koje su plod potrebe da država zarobljenom korupcijom borbu protiv korupcije decentralizuje, odnono spustiti na nivou gradova i opština i tako uključiti nedostajuće aktere, koji će građanskim i profesionalnim integritetom unaprediti borbu protiv korupciju. Tako bi korupcija bila brzo otkrivena, adekvatno kažnjiva, društveno nepoželjna. uzbunjivači zaštićeni i podržani od društva, dok oni koji doprinose borbi protiv korupcije društveno promovisani i nagrađeni. Bez antikorupcijske javnosti i integriteta antiikorupcijskih tela nema efektivne borbe protiv korupcije.

Birodi gradovi
Da je to sve to moguće pokazao je Lokalni antikorupciju forum Grada Niša, poznat kao LAF Niš, čiji je rad bio razlog što je Srbija tek 2013. godini u Nacionalnoj strategiji dobila borbu protiv korupcije na lokalnom nivou,  a na inicijativu Biroa za društvena istraživanja.
Članovi Radne grupe su svojom odlukom nagradili lokalne samouprave, među njima Beograd i Niš, koji od 2017.godine nisu usvojili lokalne antikorupcijske planove i formirali antikorupcijska tela.
Ovakva odluka Radne grupe je začuđujuća, ako se zna da predmet narednog kruga GRECO evalucije biti borba protiv korupcije na lokalnom nivou,  kao i da je ova obaveza mera u Poglavlju 23
Pozivamo članve Radnu grupu da isprave svoju grešku i vrate lokalna antikorupcijska tela, koja će u nadležnosti imati:

  • Praćenje primene zakona u nadležnosti Agencije o sprečavanju korupcije na lokalnom nivou
  • Izrada i praćenje lokalnih planova za borbu protiv korupcije
  • Pružanje pravne, medijske i psihosocijalne podrške uzbunjivačima
  • Izradu izveštaja o slučajevima korupcije na lokalnom nivou
  • Dodelu godišnje nagrade za integritet
  • Sprovođenje aktivnosti u koordinaciji sa antikorupcijskim telima

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3