Pin It

Пројекат “Јачање локалне транспарентности” спроводи  Београдска отворена школа (БОШ) и  Топлички центар за демократију и људска права а подржава  Делегација Европске уније у Србији.  У Лозници као партнер на пројекту са њима сарађује Подрињски Анти Корупцијски Тим.

Шта је циљ овог пројекта?za SAJT

-          Циљ пројекта “Јачање локалне транспарентности” је унапређивање транспарентности рада јединица локалних самоуправа у Србији, као и подизање капацитета локалних организација цивилног друштва за прикупљање и употребу информација насталих у раду њихових локалних самоуправа. У склопу пројекта урађено је  истраживање транспарентности рада  свих локалних самоуправа у Србији путем мониторинга њихових интернет презентација и анализе доступности релевантних докумената насталих у њиховом раду. На овај начин, извршен је увид у тренутно стање али и постављени темељи за унапређење услуга локалних самоуправа намењених грађанима. Јединице локалне самоуправе ће бити оснажене за развијање нових, али и јачање постојећих механизама за транспарентан и одговоран приступ у свом раду. Акценат ће бити на проактивној транспаретности.

Шта подразумевате под појмом проактивна транспарентност?

 -  Када кажемо „проактивна транспарентност“ говоримо о европским стандардима. Наиме, код нас се још увек локалне самоуправе диче са подацима о броју одговора на постављене захтеве за информацијама од јавног значаја. Заправо, аналогија је да се проактивна  транспарентност повећава са смањењем броја захтева. Дакле, на локалним самоуправама је да уреде систем тако да је што већи број информација доступан заинтересованим грађанима. У таквој ситуацији не постоји потреба или је она јако мала, за Захтевима за приступ информацијама од јавног значаја.

Каква је тренутно ситуација у Лозници ?

-          Да је сјајна није, иначе не би постојала потреба за оваквом врстом пројекта. Истраживања Београдске отворене школе и Топличког центра за демократију и људска права су показала да је ниво доступности информација на сајту Града нешто преко 50%, што је сложићемо се мало, у односу на амбицију да будемо лидери Западне Србије. Ту смо да владајућим структурама, заинтересованим и активним грађанима и удружењима поручимо да је транспарентност рада јединица локалне самоуправе пут до изградње обостраног поверења, која би у крајњем скору затворила врата манипулацијама, а фаворизовала конкурентност идеја.

Конкретно, када је доступност информација у питању у Лозници, где највише шкрипи?

-  Не би се усудио да правим ранг листу, али имамо пример градске дирекције односно ЈП „Град“ које до скоро није имало ни сопствени сајт, а често су се оглушавали на Захтеве за приступ информацијама. Нешто боља ситуација је са Градском управом, а да не би било да само кудимо, морам похвалити ЈП „Дирекцију за управљање и развој Бањом Ковиљачом“, ЈП „Урбоплан“ и ЈСП „Лозница“ и „Фонд за развој града“ који су махом благовремено и квалитетно одговарали на наше захтеве. Има простора за побољшање и на нама је да заједничким радом и сарадњом учинимо рад локалних власти што транспарентнијим.

Које су то активности које ће Подрињски Анти Корупцијски Тим (ПАКТ) спроводити у Лозници ?

-          Разговарали смо већ са градоначелником и он је изразио спремност да подржи овај пројекат и сложио се са нама да је транспаретност рада локалне самоуправе битна. ПАКТ ће у наредном периоду анкетирати начелнике одељења Градске управе, надлежне у јавним предузећима, затим представнике удружења грађана и саме заинтересоване и активне грађане, са циљем да дођемо до базе података који ће нам дати полазне основе о њиховом познавању права и обавеза када је транспаретност и доступност информација у питању. Планирамо потом да одржимо једнодневни семинар са представницима удружења грађана и медија. На самом крају пројекта одржаћемо и панел дискусију на којој ће учествовати и носиоци функција на локалном нивоу. Укратко, план је да промовишемо транспарентност и Закон о доступности информацијама од јавног значаја, да отворимо дијалог са носиоцима јавних функција и оснажимо активне грађане и удружења.Као резултат пројекта, добићемо установљен ниво транспарентности рада локалних самоуправа, отворену, свима доступну, онлајн базу свих докумената од јавног интереса који су настали као плод рада локалних самоуправа, Приручник за транспарентност локалних самоуправа, односно подизање нивоа одговорности локалних самоуправа, предлоге за унапређење политике, правног оквира и праксе за подизања нивоа транспарентности локалних самоуправа.

Сума сумарум?

-          "Имамо нешто против корупције", а овом приликом позивамо све заинтересоване да на адреси www.dostup.no провере о чему се ради. Такође их позивамо да се прикључе ПАКТ-у и нашим активностима. Све додатне информације добиће ако нам се обрате на мејл адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3