Pin It

Nije nepoznato da se za profesionalne predstave u Beogradu traži uvek karta više, ali kada takav efekat proizvede jedno lokalno pozorište i njihovi gosti, onda priča dobija neobične dimenzije. A neobično je to što se sinoć stajalo u pozorištu, što je zaista neuobičajeno. Naime, sinoć je u Loznici u Gradskom pozorištu „Kod Mališe“ gostovala monodrama „Svetozar III“. Komad izvodi sjajni Ivan Perković po scenariju nama dobro poznate pesnikinje i borca za ekološka prava Ljiljane Bralović. Valja istaći gospodski potez i Perkovića i Bralovićke koji su se odrekli svojih honorara u korist daljeg razvoja lozničkog gradskog pozorišta.

20240418 200456

Ingeniozna Bralovićka nam je sinoć dokazala da je jednako dobar pisac kao i pesnik, ako ne jednak ono i bolji. Mladi Perković iako ’88 godište, donosi nam na sceni starinu Svetozara koji je umro pa zatim oživeo, pa nam kroz monodramu donosi komične scene iz tradicije i običaja seoskih domaćinstava u Srbiji prilikom ovakvih događaja. Autor je u ovoj monodrami vešto predstavio, a glumac izvanredno doneo na scenu, našu potajnu želju da nakon smrti vidimo koliko ćemo kome nedostajati. Pisac ozbiljne životne situacije pretvara u cirkus, a onda ih na plodnom tlu ismeva do maksimuma, što je oduševljena loznička publika znala da nagradi. Komad predstavlja svojevrsnu osudu licimerja i pretvaranja. Dobri starac Svetozar priprema sebi samom sanduk kako bi svojoj porodici olakšao svoj sopstveni odlazak i prepričava nam priču o tome kako je jednom, zamalo, umro. Jedan od onih ljudi koji odlaze, dragi deda koji svoju babu kudi i a ujedno i voli, obeležje vremena koje zauvek nestaje, Ivanov Svetozar je uverljiv, emotivan i realan.

20240418 200257 1   20240418 200221

Maestralna monodrama drži vas u smehu sat vremena, što je narodu i te kako potrebno u ova smutna vremena.

Ako niste sinoć bili u Graskom pozorištu „kod Mališe“ mnogo ste propustili, ali tu je dolazeći četvrtak....Vidimo se!

Ako je sudeći po sinoćnoj atmosferi i programu, Loznica je dobila pravo pozorište....podržite ih, oni to zaslužuju i nemaju nikog drugog sem verne lozničke publike.

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3