Pin It

Koalicija za integritet 1080x1080 Predlog 3.3

Dana 28.2.2024. godine odlazeća premijerka Srbije gospođa Brnabić na konferenciji za novinare Srpske Napredne Stranke na kojoj je objavljena odluka da izlazi na izbore, između ostalog govorila je o Birou za društvena istraživanja (BIRODI) i o nama, negiravši da postojimo, rekla je:

Ja mislim 28.2. isti taj BIRODI kada su pozvali ustvari rekli „Koalicija za integritet pozvala je nadležne institucije da reaguju i povodom besomučne kampanje protiv BIRODI-ja“. A kada pogledate ko je Koalicija za integritet, a Koalicija za integritet je BIRODI. Tako da su oni napravili organizaciju koju koriste da oni pozivaju da mi reagujemo zato što je neko u njihovoj glavi napao njih.

U cilju potpunog informisanja javnosti, saopštavamo sledeće:

Koalicija za integritet postoji, osnovana je prošle godine od strane tri antikorupcijske organizacije: Biro za društvena istraživanja BIRODI iz Beograda, Podrinjski antikorupcijski tim PAKT iz Loznice i Institut za istraživanje korupcije Kareja iz Pančeva.

Ključni razlog je sistemska korucija i opstrukcija vladajućih struktura u borbi protiv korupcije koji su Srbiju smestili na 104 mesto što Srbija ne zaslužuje.

Imamo svoj sistem za borbu protiv korupcije koji se zasniva na okupljanju građana i organizacija kojima je bitan, građanski, profesionalni i institucionalni integritet. Da iza nas stoji rad govori da su dve od tri članice Koalicije za integritet BIRODI kao organizacija i Miroslav Mijatović predstavnik PAKT kao aktivista dobitnici su nagrada za izuzetan doprinos borbi protiv korupcije za 2023. godinu u projektu na kome ja partner NALED, koji je podržan od USAID-a. BIRODI je nagradu između ostalog dobio jer je napravio model lokalnog antikorupcijskog tela koji je deo mere 2.2.10.31. u Akcionom planu za Poglavlje 23.

Povod za obraćanje nadležnim institucijama, pre svega REM-u je činjenica da BIRODI ili Zoran Gavrilović u programima TV Pink,Happy i B92 bili za tri dana pomenuti preko 60 puta. Nakon našeg saopštenja REM nije reagovao, a negativno i neistinito predstavljanje BIRODI-a na TV Pinku i TV i novinama Informer je nastavljeno.

Koalicija za integritet je prvo saopštenje objavila je 14.8.2023. godine.U svim saopštenjima kao mesto izdavanja saopštenja navode se sedišta sva tri osnivača, ravnopravno: Beograd, Loznica i Pančevo.U prilogu svih saopštenja dostavljamo i grafiku Koalicije za integritet na kojoj su istaknuti skraćeni nazivi sva tri osnivača.Na isti način postupili smo i 28.2.2024. godine, na dan koji je navela premijerka Srbije; ali nije tačno da je nadležne institucije da reaguju pozvao BIRODI, već Koalicija za integritet.U pisanju saopštenja BIRODI nije učestvovao.

Ovakvo ponašanje premijerke kojom se dovodi u pitanje broj i kapacitet članova BIRODI-a kao organizacije, kao i komentari koji se odnose na navodne iluzije kolege Gavrilovića su nedostojne premijerke i suprotne preporuci GREKO-a kada su u pitanju organizacije civilnog društva koje posmatraju izbore.

Beograd, Loznica, Pančevo, 9.3.2024. godine.

Koalicija za integritet

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3