Pin It

Grad Loznica usvaja Plan razvoja Grada 2024-2030 i tim povodom u ponedeljak 26.06.2023. organizuje javnu raspravu u velikoj skupštinskoj sali od 12 časova. Gradska uprava je na svom sajtu objavila Nacrt plana i pozvala sve građane da na javnoj raspravi iznesu svoje sugestije i primedbe. Paln razvoja Loznice za period od 6 godina izradio je NALED, bivša "Kuća" premijerke Ane Brnabić uz podršku Nemačke ambasade. Organizacija PAKT upućuje sve zainteresovane građane da na naslovnoj strani sajta grada Loznica pronađu (u donjem levom uglu) Nacrt Plana razvoja grada i bar se pred raspravu upoznaju sa osnovnim smernica koje autor u tekstu navodi.

Vidoje MEDIJI

Interesantno je da se u novom Planu 2024-2030 nigde ne spominje reč rudnik, ni kada je u pitanju topionica olova u Zajači, niti kada je u pitanju eventualni rudnik litijuma u dolini Jadra. Autor međutim nije propustio priliku da se "pohvali" da poseduje organizacije civilnog društva koje su zaštitari životne sredine i svrstava ih u "snage grada", pa verovatno zato gradski oci ćute kao zaliveni na inicijativu za osnivanjem "Zelene stolice" pri lokalnom parlamentu ili gradskom Veću.

Aktivne organizacije

Interesatno je i još nekoliko neistinitih segmenata od kojih izdvajamo posvećenost opštine razvoju biciklističkih i pešačih staza i bili smo u dilemi kako ovo da tumačimo, kao dobar vic ili provokaciju?

Biciklizam

Da je Loznica lider u urbanističkim rešenjima i u investitorkom (ruralnom) urbanizmu, znamo i vidimo golim okom, ali povrh svega toga opština ne propušta priliku da se time hvali, pa bi bio red da nam u ponedeljak na javnoj raspravi objasne, kakvo su kapitalno urbanističko delo proizveli od kad su na vlasti odnosno od 2004. Jedino što je vidljivo da su počeli da ruše i zgrade koje su pod zaštitom spomenika kulture, kakav primer imamo u samom centru preko puta zgrade opštine, a sve uz saglasnost vladajućih struktura.

Građevinarstvo

Gradske vlasti ističu i odličnu saradnju sa lokalnim medijima u informisanju građana, PAZITE SAD, "u informisanju javnosti o značaju zaštite životne sredine". Valjda je nas akademik i njegova klika zadovoljan što su se njegovi mediji pravili nemi i gluvi da se o rudniku litijuma raspravlja na jednoj drugoj akademiji, ne onoj lažnoj, nego onoj pravoj i regularnoj u Beogradu.

Dobar odnos sa medijima

Na kraju uz niz bisera koje autor u tekstu samo sipa (da ne kažem vrca) autor se ipak odao pa će napisano u ponedeljak morati i da objasni. Naime, u planu se ističu infrastrukturni projekti: obilaznice oko Loznice (koju je Drobnjak poverio Rio Tintu da projektuje i zbog toga će robijati kad tad), regionalnog gasoda Valjevo - Loznica (kojise i gradi za potrebe rudnika - prevashodno) i pruge Valjevo - Loznica (koja kad god je započeta izbio je Svetski rat - pa su valjda procenili da smo i ovako na pragu svetskog rata koji i ako nije započeo, red bi bio da ga mi prugom i zvanično bar malo poguramo).

Valjevo

Dođite u ponedeljak u 12 časova u skupštinsku salu, biće zanimljivo!

(Pre svega toga odvojite vremena i pročitajte Nacrt plana).

 

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3