Pin It

Udruženja građanja PAKT, NE DAMO JADAR i Koalicija organizacija protiv korupcije u životnoj sredini traže od kompanije Rio Tinto da hitno povuče angažovano obezbeđenje koje protivzakonito patrolira seoskim putevima u dolini Jadra, kako bi se sprečilo širenje sukoba i generalno bahato ponašanje i predstavnika kompanije i angažovanog obezbeđenja.

blokada 3 Brezjak

Organizacije i meštani su u saopštenju objavljenom juče upozorili javnost da su se u mestu pojavili ljudi koji se u mini autobusima voze kroz dolinu Jadra, obilaze teren i sve zapisuju. Kompanija je prvo saopštila da ne zna ko su ti ljudi, a juče je par njih zaustavljeno u novom obilasku i prema nezvaničnim informacijama radi se o predstavnicima američke firme Behtel i ruske firme Velestroj. Takođe je u nekoliko navrata upozoravano na ponašanje članova angažovanog obezbeđenja od strane kompanije Rio Tinto, koji se 24h voze džipovima kroz dolinu Jadra upadljivo malim brzinama od 10-15 km/h što dodatno uliva zebnju i strah meštanima i uskraćuje im pravo na mirno uživanje svoje imovine. Upravo juče, situacija je kulminirala kada su dva pripadnika obezbeđenja prvo smatrala da meštanin koji im je kolima na seoskom putu došao u susret treba da se pomeri, a pošto je ovaj to odbio, pokušali i fizički da se obračunaju sa njim. Udruženja će i dalje sve problematične situacije prijavljivati nadležnim organima Republike Srbije, ali ukoliko ne bude razuma i adekvatne reakcije, građani će biti primorani da sami organizuju zaštitu svoje imovine i svojih života.

Događaji na terenu u dolini Jadra se iz sata u sat usložnjavaju, a meštani i organizacije apeluju na kompaniju i državne organe, da hitno prestanu sa zastrašivanjem naroda, pretnjama, ucenama, kao i da se predsednik Republike Aleksandar Vučić i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović što pre oglase i objasne narodu na osnovu kojih obećanja Rio Tinto na terenu faktički uvodi podizvođače u posao, iako javnost još nije videla niti jednu Studiju procene uticaja na životnu sredinu.                                                         

ČIJE INTERESE ZASTUPA VLADA SRBIJE, KOMPANIJE ILI NARODA JADRA?

Reagujte dok ne bude kasno...

PAKT LOGO                                        NE DAMO JADAR logo najnoviji                                         Logo KOALICIJA protiv korupcije u životnoj sredini

 

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3