Pin It

NEĆEŠ PROĆI MINISTRE ANTIĆU !!!

Koalicija organizacija protiv korupcije u životnoj sredini upozorava javnost Zapadne Srbije u opasne namere ministra rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije Aleksandra Antića. Naime, u javnosti su u poslednje vreme sveprisutne najave izgradnje nove dve hidroelektrane na Drini – „Foča“ i „Paunci“, a ovi projekti se suptilno i veoma vešto predstavljaju kao „grandiozni, neophodni, razvojni i prioritetni“ u cilju obezbeđivanja energetske bezbednosti.

drina

* reka Drina kod Banje Koviljače neće više biti što je do sad bila

Na poslednjem sastanku Energetskog komiteta u Malom Zvorniku, ministar energetike i rudarstva Republike Srbije Aleksandar Antić sa svojim kolegom Petrom Đokićem razgovarao je o realizaciji projekta novih hidroelektrana na Drini. Tom prilikom je istaknuto da usaglašeni Memorandum o izgradnji dve hidroelektrane „Foča“ i „Paunci“ treba da odobre dve Vlade, najverovatnije na predstojećoj zajedničkoj sednici u Trebinju.

Koalicija posebno upozorava na deo izjave Antića u kojem se naglašava da će se „ubrzano raditi na svim neophodnim studijama i potrebnoj dokumentaciji“. Koalicija upozorava da ovakva izjava može da prođe neopaženo samo u državi u kojoj diplomirani ekonomista vodi sektor energetike i rudarstva.

Nećeš olako proći ministre Antiću!

Koalicija organizacija protiv korupcije u životnoj sredini skreće pažnju ministru energetike da je on trenutno najveći neprijatelj građana Zapadne i Jugozapadne Srbije, a kako se stvari odvijaju sa izgradnjama mini-hidro centrala, i šire. Samo u ovom regionu pored hidrocentrale na Rzavu planira se izgradnja i oko 140 mini-hidro centrala što predstavlja neviđeni atak na vodne resurse i kvalitet života građana Zapadne Srbije. Međutim ministre, beogradski mangupluk neće ti proći u Zapadnoj Srbiji. Neće tebi Aleksandre Antiću nikakva Vlada dati saglasnost za te projekte, već građani Zapadne Srbije, kao i tvom kolegi sa druge strane Drine. Neće se ministre Antiću Studije izvodljivosti u ovom slučaju raditi iza „zatvorenih vrata“ i daleko od očiju javnosti, a tek nikako nemojte razmišljati u pravcu ubrzanog i skraćenog postupka. Branićemo našu Drinu do poslednje kapi, od kapi ćemo praviti slapove i virove za te i takve poput tebe, pa kad bude trebalo da iz tvojih „beogradskih papuča“ zaplivaš Drinom, plivaćeš uzvodno, a ne kako vi planirate „prelepim akumulacionim jezerima“ i mirnom vodom.

Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini upozorava javnost i da će donji tok reke Drine biti ozbiljno ugrožen projektom „Jadarit“ rudarske kompanije „Rio Tinto“ koji je takođe u nadležnosti resornog ministra rudarstva i energetike – Aleksandra Antića, kao i da je u remedijaciju istorijske deponije u rudniku „Zajača“ uloženo oko 2 miliona evra, a da se deo deponije obrušio erozijom već posle prve obilnije kiše.

Koalicija još jednom podseća i upozorava ministra Antića, da je dužan da javnosti Zapadne i Jugozapadne Srbije pruži odgovore na mnoga pitanja, pre kandidovanja bilo kakvih „razvojnih projekata“.

Koalicija organizacija protiv korupcije u zaštiti životne sredine

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3