IZ MOG UGLA

Piše : Dušan A. Filipović

DUŠAN FILIPOVIC

DA LI ZBOG SVESKE ĐAKA PRVAKA ILI ZBOG POKIDANIH TELEKOMUNIKACIONIH KABLOVA (KAŽU ZBOG NEDOSTATKA KATASTRA PODZEMNIH INSTALACIJA ) , MOŽDA I ZBOG ČUDNE „TIŠINE“ KOJA OVIH DANA VLADA U LOZNICI U ULICI SVETOG SAVE ZBOG NјENE REKONSTRUKCIJE , ULICI U KOJOJ SAM ROĐEN I U KOJOJ ŽIVIM , A SVE KAKO BIH JOJ SE NA NEKI NAČIN ODUŽIO ?

DA LI ZBOG POVIKA „ ALBANCI , ALBANCI , NE SECITE PLATANE „ KOMŠINICE KOJA SA GRANOM UDARA U RADNIKA KOJI POTKRESUJE OBORENO STABLO PLATANA DOK JA TO POSMATRAM SA TERASE PRVOG SPRATA ?

MOŽDA ZBOG NEZNANјA KOJE TREBA SEĆI , A MOŽDA I ZBOG POSEČENIH PLATANA ?

KAKVE VEZE IMAJU PLATANI SA ALBANCIMA U ULICI SVETOG SAVE U LOZNICI I ODAKLE TAKO PUNO „ EKOLOGA „ U MOM KOMŠILIKU ?

OGORČEN PONAŠANјEM SVOJIH SUGRAĐANA , ONIH KOJI SU NA VLASTI I ONIH RETKIH KOJI TO NISU , OGORČEN LAŽIMA , KOLIČINOM NEZNANјA I POSTUPKOM KOMŠINICE ( ZA KOJU REKOŠE DA ŽIVI U AUSTRALIJI ) , SHVATAM DA NAM JE PRE PLATANA BILA POTREBNA SEČA NEZNANјA I MAKAR MANјE LAŽI , BEZ KOJE IZGLEDA NE MOŽEMO .

NA TO NјENO „ ALBANCI „ MOMAK UGASI TESTERU PA REČE „ JA SAM IZ JOŠEVE „ ( STICAJEM OKOLNOSTI ZNAM DA NIJE , KAO ŠTO NI ONA NIJE IZ ULICE SVETOG SAVE ) . LAŽ , I SEBE I OKO SEBE . KAO DA SE OVIH DANA TAKMIČIMO U LAŽI . LAGALI SU I DA ĆE SE SEĆI 5-6- STABALA , A SUMNјAM DA LAŽU I DA ĆE POSADITI 80 NOVIH KAKO NAJAVLjUJU .

NEZNANјE O CENI REKONSTRUKCIJE ULICE , O POSTUPKU U KOM SE ODLUČIVALO O IZVOĐAČU RADOVA , O PROJEKTU KOJI NIJE PREDVIDEO REKONSTRUKCIJU VODOVODNE MREŽE I IZBACIVANјE AZBESTNIH CEVI , NEZNANјE O TOME DA LI SU NAM NOVA STABLA PLATANA POTREBNA ...

SVE ŠTO SE DEŠAVA PRETHODNIH DANA U ULICI SVETOG SAVE PUNO JE SIMBOLIKE KOJA OSLIKAVA NE SAMO GRAD U KOM ŽIVIM , NEGO I DRUŠTVO U CELINI . LAŽ I NEZNANјE SA KOJIM SMO SE SAŽIVELI I BEZ KOJIH IZGLEDA NE MOŽEMO . SIMBOLIKA U TOM GNUSNOM POVIKU „ ALBANCI „ KOJIM SE VALjDA ŽELI UKAZATI NA SEČU ŠUMA PO KOSOVU I METOHIJI , ISPREPLETAN SA SIMBOLIKOM ŽIVOTA I DELA SVETOG SAVE , TE NјEGOVOM BORBOM ZA MIRENјEM ZAVAĐENE BRAĆE . TI SIMBOLI LAŽI I NEZNANјA MOGU BITI „ POSEČENI „JEDINO SIMBOLIMA MIRENјA I OPISMENјAVANјA" , A KOJE MI KAO DRUŠTVO , OČIGLEDNO NISMO U STANјU DA PREPOZNAMO .

VOLEO BIH DA SAM VIŠE GRAĐANSKE SVESTI I AKTIVIZMA U ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE VIDEO U ZAŠTITI REKE DRINE OD EKSPLATACIJE ŠLjUNKA I ŠODERA, DIVLjIM DEPONIJAMA U KORITU ISTE , U INTERESOVANјU ZA SEČU ŠUME NA CERU POSLE POŽARA , RUDNIKU LITIJUMA ČIJA IZGRADNјA NAS OČEKUJE ( ČAST IZUZETCIMA ) ...ILI MOŽDA POČNEMO DA RAZMILjŠAMO I VOLIMO PRIRODU TEK KAD „TESTERA DOĐE ISPOD NAŠEG PROZORA„ .

NA KRAJU , ZAVRŠIĆU CITATOM IZ PISMA INDIJANSKOG POGLAVICE SIJETLA KOJE JE UPUTIO PREDSEDNIKU SAD-A FRENKU PIRSU DAVNE 1854 GODINE „SVA OVA ZEMLjA SVETA JE ZA MOJ NAROD. SVAKA SVETLUCAVA BOROVA IGLICA , SVAKO ZRNO PESKA NA REČNOM SPRUDU , SVAKA IZMAGLICA U MRAČNIM ŠUMAMA , SVAKO SVETLUCANјE I SVAKA BUBA, SVETI SU U TRADICIJI I SVESTI MOG NARODA „ . SVAKI...

ILI MOŽDA TEK TREBA DA POČNEMO ?

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3