Pin It

U nedelju 5. avgusta održaće se još jedna Drinska regata pod „radnim“ nazivom „Drina je život“...Ako sam ovih godina imao nedoumica i ponekad i posećivao ovakav vid manifestacija, ove godine sam odlučio da na ovakave događaje više ne idem, iz čistog principa i protesta...a evo i zašto

MIJAT

Sećam se prve regate u ovim krajevima. Bilo je to negde 2005. godine kada je grupa entuzijasta i zaljubljenika u Drinu odlučila da se čamcima spusti od Borine ili Brasine (ne sećam se baš najbolje) do Žićine plaže. Po koji medij i još po koji splavar i klica zabave je bačena.Već naredne godine se zapatila među lokalnim vlastima, pa tako Grad Loznica već od naredne godine preuzima organizaciju regate koja će se odvijati od Malog Zvornika do Žićine plaže u Banji Koviljači. Sećam se i ingenioznih povremenih ideja da se regata „skrati“ ili „produži“, pa smo tako uz tiho gunđanje mase (pretežno sebi u bradu) jedne godine imali regatu od Zvornika do Sunčane reke, a druge opet, do Loznice i opet sa pristaništem na kojekakve ugostiteljsko-privatne plaže i prateće objekte.

I tako evo odlučih da baš na ovu 13. neću da idem. Ne zato što sam sujeveran, već više iz razloga što sam „sit“ lažno-moralno-ekoloških poruka koje se godinama u nazad upućuju kroz paravan promocije turizma našeg kraja. Kada realno pogledamo, stvari izgledaju, pa malo je reći, dijametralno drugačije od onih kakvim nam se predstavljaju. Početna ideja „naše“ regate je bila da se skrene pažnja na popularnu „Žićinu plažu“, mnogi kažu i tvrde, jednu od najlepših plaža na Drini u njenom donjem toku. Prolazio sam Drinom „uzduž i popreko“ i ako stavim na stranu onaj lokal-patriotski osećaj, mogu vam reći da uzvodno ima i lepših, ali to je stvar ličnog ukusa i nikog ko suprotno misli ne bih ubeđivao u suprotno. Međutim, summa sumarum za ovih „baksuznih“ 13. godina Žićina plaža kao glavno-sporedni perpetuum mobile letnjih turističkih sadržaja Banje Koviljače meni se čini došla je do svoje devastacije u punom smislu te omražene reči. U suštini, za ovih 13. godina na Žićinoj plaži dobili smo na desetine privremenih objekata bez ikakve infrastrukture, struje, mokrih čvorova, toaleta, puteva i svega onog što jedna pristojna lokacija za odmor treba da sadrži. Nekako mi je bila puno draža ona nekomercijalna Žićina plaža iz ’90-tih, divlja, tiha i umerena.

DRINA OTPAD

Sam spust i svest većine učesnika je posebna priča za sebe. Tu tek nema ni E od ekologije i poštovanja reke kakva je naša Drina. Priča o kesama za odlaganje otpada je groteskna u poređenju sa količinom ulja, maziva i goriva koji će se prilikom „regate“ nehotice iz motora ispustiti u našu Drinu.

Vesla u šake rođaci, a bogami i „mali od palube“ !!! I dok budete veslali nizvodno, obratite pažnju kako vam se sa obe strane obale podmuklo smeju bageri koji u cilju „sitnih“ profita kopaju srce i filter jedne reke – šljunak, razmislite gde i na koji način se ispuštaju otpadne i kanalizacione vode, izvirite malo iz čamaca na ulasku u Banju Koviljaču i pozdravite pilanu koja vam u izvorište pitke vode ispušta fenol pareći bukvu i nemojte smetnuti s’ uma da vam se glavna gradska smetlišta u 21. veku i dalje nalaze tik do obala Drine.

Neću ići na regatu ni ovu našu, kao što nisam išao ni na one „spektakularnije“ u Bajinoj Bašti i Ljuboviji. Sve su iste, sve su parade pijanstva i kiča...

 

Miroslav Mijatović

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3