Pin It

Na šestoj sednici gradskog parlamenta usvojen je budžet grada Loznice za 2017. godinu u iznosu od 2.222.672.171 rsd. Budžet prati fiskalnu strategiju, nema planiranih zaduženja i finansiranje će se obavljati isključivo iz realnih izvora. Gradonačelnik Loznice zadovoljan je konstruktivnom raspravom i najavio je racionalizaciju, kadrovske promene, jačanje kontrole i objedinjavanje javnih nabavki.

VI Skupstina

Načelnik odeljenja za finansije Gradske uprave grada Loznica – Zoran Tomić obrazlažući budžet, istakao je da su sopstveni prihodi grada planirani na realnim osnovama u iznosu 1,913.000.000 rsd u skladu sa fiskalnom strategijom i ostvarenjem budžeta grada za prvih devet meseci tekuće godine. On je istakao da grad shodno republičkim tendencijama smanjuje subvencije prema javnim preduzećima i one će iznositi oko 29.000.000 rsd.

Kapitalna ulaganja kreću se na nivou oko 400 miliona dinara, pa vladajuća većina ocenjuje, da pored toga što je budžet realan i ostvarim, budžet za 2017. godinu je u dobroj meri i razvojni.

Odbornik GG „dr Zoran Nikolić“ – Mihailo Purić kostatovao je da budžet za 2017. godinu predviđa oko 40 miliona prihoda manje nego u tekućoj godini uz deficit koji je veći nego u 2016. godini i iznosi 178.950.000 rsd. Saša Dimić sa skupštinske govornice izrazio je svoje nezadovoljstvo što se sa republičkog nivoa povećavaju nadležnosti lokalne samouprave, a konstatno joj se smanjuju prihodi i da je to ozbiljan problem. Dragan Pajić iz GG „Smelo“ izneo je primedbe da grad na dnevnom nivou za javnu rasvetu potroši preko 220.000 rsd i još jednom napomenuo da se mora gledati ka razvoju javno-privatnog partnerstva.

Dr Zoran Jović – odbornik LDP-a smatra da je budžet realan i da predstavlja odraz odgovorne politike. On smatra da treba naći načina da se još uštedi i da se ta sredstva ulažu u razvojne projekte.

Uz očekivanu podršku predlogu budžeta, odbornici vladajuće koalicije izrazili su zadovoljstvo konstruktivnom raspravom i istakli da su ovakvoj atmosferi doprinele i javne rasprave koje su ove godine pratile donošenje budžeta.

Odgovorno prema svakom dinaru, provejavalo je u izlaganju gradonačelnika Vidoja Petrovića, koji je za 2017. godinu najavio sa skupštinske govornice ozbiljne reforme. Sledi analiza odeljenja za privredu kako povećavati prihode, najavljena je i racionalizacija, borba protiv sive ekonomije, a gradonačelnik smatra i da će se objedinjavanjem javnih nabavki koje će se od 2017. godine realizovati sa jednog mesta – Gradske uprave, postići dodatne uštede.

Budžet grada za 2017. godinu usvojen sa 42 glasa za, dok su odbornici opozicije bili uzdržani.

U nastavku sednice odbornici su usvoji planove poslovanja javnih preduzeća za 2017. godinu, a na programu sutrašnjeg zasedanja biće i planovi poslovanja ustanova, kadrovskog plana organa grada, Planovi detaljne regulacije, ukidanje Fonda za razvoj, kao i plan rada Gradskog štaba za vanredne situacije.

 

autor : Miroslav Mijatović

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3