Pin It

Peta Skupština novog saziva lozničkog parlamenta počela je burnom raspravom o stanju zdravstva na teritoriji grada, dok su odbornici opozicionih stranaka u popodnevnom zasedanju napustili skupštinu zbog, kako kažu, neravnopravnog statusa. Javnost je imala priliku da čuje i teške optužbe iznete na rad prošlog rukovodstva Doma Zdravlja „dr Milenko Marin“...

V Skupština

Od 29. tačaka koje su se našle na petom zasedanju skupštine, najveću pažnju javnosti, ali i odbornika, pobudila je informacija o stanju u lozničkom zdravstvu i okolnostima tragičnog događaja koji je potresao celu Srbiju. Početak sednice protekao je u primedbama opozicionih odbornika na zapisnik sa 4. skupštine za koju su tvrdili da sadrži niz nezakonitih odluka jer je predsednica skupštine nakon opomena sa sednice udaljila Stanoja Filipovića, koji je međutim ostao u skupštinskoj sali i nastavio da učestvuje u radu parlamenta i glasanju. Zapisnik sa četvrte sednice ipak je usvojen, a potom je vd direktora Doma zdravlja „dr Milenko Marin“ – dr Branka Krasavac odbornicima u kratkim crtama predstavila pripremljene informacije o radu i preduzetim aktivnostima u ovoj ustanovi. Ona je istakla da do sada  od strane Ministarstva ovoj ustanovi nije upućena niti jedna negativna ocena za rad i funkcionisanje i osudila je upotrebu nemilog događaja u političke svrhe tj. promocije. Odbornik opozicije Mihailo Purić  istakao je da je ovo način i put kako se raspravlja o problemima u gradu. Opozicija nije imala nameru da diskutuje o radu Doma zdravlja, već o svim činiocima koji su odgovorni za stanje zdravstva u Loznici - istakao je Purić.

„Doktori i sestre nisu adekvatno nagrađeni za svoj rad. Ako doktori obave u toku dana i po 70 pregleda, da li građani mogu očekivati adekvatnu uslugu, to je pitanje za neke više instance – čulo se od strane odbornika opozicije Milana Vučetića.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović sa skupštinske govornice izrazio je duboko saučešće porodici tragično preminulog dečaka i istakao da je ovaj događaj pogodio sve u gradu. On je ukazao da je očigledno da se sprovode konkretne mere i aktivnosti kako bi se popravilo opšte stanje u lozničkom zdravstvu i da je sada primarno da se svi angažuju oko toga da se ovakav događaj više nikada ne ponovi. Prvi čovek grada se založio i da se ispitaju odgovornosti kako sadašnjih tako i bivših funkcionera zdravstvenih ustanova u našem gradu.

Novi odbornik iz opozicioni redova – Dušan Filipović, izrazio je žaljenje što ova skupština propušta priliku da prilikom ove otvorene rasprave o tragičnom događaju ne kandiduje sve probleme koje tište lozničke zdravstvene ustanove.

Dr Borka Grubor – narodni poslanik – govorila je o višemilionskom dugu koji je nastajao u Domu zdravlja u predhodnim godinama, a potom šokirala javnost izjavom da je kolor dopler koji je doniran Domu zdravlja nestao sa odeljenja odmah nakon što je uručen 2008. godine, a vraćen je u Dom zdravlja krajem 2015. godine i da su to svi znali, ali da su ćutali. Na pitanje odbornika opozicije zašto je ćutala o tome godinama, dr Grubor je odgovorila da je godinama trpela mobing kao i da se osnovano plašila za svoju bezbednost. 

Dr Zoran Jović (LDP) misli  da je zdravstvo u Loznici pretrpelo najveći udarac u poslednjih 30 godina nakon nemilog događaja. Jović smatra da se  narod Loznice mora relaksirati a ne uzbunjivati i da je u ovim teškim trenucima jako bitna  podrška bolnici i domu zdravlja na prevazilaženju novonastalih problema, ukazavši da je pomoć iz sfere politike neophodna.

U poslednje četiri godine, lokalna samouprava je u loznički Dom zdravlja uložila preko 42 miliona dinara, istaknuto je na kraju ove žučne rasprave.

REBALANS budžeta grada usvojen je potom bez veće rasprave. Odbornike opozicije zanimalo je šta predstavlja stavku dobrovoljnih transfera fizičkih i pravnih lica, koliko će koštati rekonstrukcija Karađorđeve ulice, kao i treća i četvrta faza izgradnje rekreativnog centra u Tršiću.

Braneći budžet, načelnik Odeljenja za finansije grada Loznica – Zoran Tomić, istakao je da su promene u budžetu kozmetičke i protokolarne prirode uslovljene novinama u Zakonu o budžetskom sistemu kao i da je  ulaganje od 51 milion u projektnu dokumentaciju investicija u budućnost, dok je pomoćnik gradonačelnika Dejan Stalović istakao da je pitanje dana kada će startovati radovi na izgradnji fekalne kanalizacije u ulici Ive Lole Ribara u Banji Koviljači, kao i da je za asfaltiranje glavne ulice na ulasku u Podrinjsku lepoticu u dužini od 1100 metara izdvojeno nešto preko 10 miliona dinara. Rebalans budžeta usvojen je većinom glasova vladajuće koalicije.

U nastavku popodnevnog zasedanja na dnevnom redu su bile tačke o izmenama i dopunama Odluke o usklađivanju osnivačkih akata Javnih preduzeća – indirektnih budžetskih korisnika, koja od 1. decembra ove godine neće moći da funkcionišu u dosadašnjem organizacionom obliku. Već posle uvodnih rasprava, odbornici opozicije su protestvovali zbog neravnopravnog tretmana, a ubrzo zatim u znak protesta i napustili popodnevno zasedanje, koje je potom bez veće rasprave privedeno kraju.

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3