Pin It

 AGENCIJA ZA SPREČAVANJE KORUPCIJE

Novom sistematizacijom radnih mesta u Agenciji za sprečavanje korupcije, koja je stupila na snagu 1. novembra, vlast je zabila poslednji ekser u kovčeg ovoj nezavisnoj instituciji. Sistematizaciju je odobrio Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, na čijem je čelu naprednjački konsiljere, Vladimir Đukanović Đuka.

Nedavno postavljeni direktor Agencije, Dejan Damnjanović je u predvečerje predstojećih izbora sproveo kadrovsku čistku i postavio nove, podobne kadrove. Počišćeni su stručni kadrovi koji imaju decenijsko iskustvo u kontroli finansijskih tokova. Ovo je urađeno sa idejom da se uspostavi apsolutni nadzor nad prijavom i kontrolom imovine I prihoda javnih funkcionera i kontrolom finansiranja političkih aktivnosti. Izborna kampanja je u punom jeku i javni resursi se obilato koriste u svrhu partijske promocije, a nastupi javnih funkcionera imaju obeležja funkcionerske kampanje. Zbog ovoga, u Agenciju svakodnevno stižu prijave i dosad ni na jednu nije odgovoreno. U Agenciji je trenutno oko 10.000 neobrađenih prijava imovine i prihoda, a opomene i prekršajne prijave se šalju samo sitnim i nebitnim funkcionerima, uglavnom sa lokala.

TIJANA

foto: Nova S - dr Tijana Perić-Diligenski

Sa liste za proveru imovine i prihoda ove godine su po nalogu aktuelnog direktora izostali svi ministri i drugi visoki funkcioneri. To je slučaj sa tužiocem Nenadom Stefanovićem, za kojeg postoje dojave o sticanju nove imovine, koja se ne vidi u imovinskoj karti u registru Agencije. Tu je takođe izostanak provere imovine Veselina Milića, visokog policijskog funkcionera, kao i nedavanje informacija o imovini Aleksandra Šapića. Agencija ove navode izgleda ne sme da proveri ni redovno ni vanredno.

Saopštenjem se ukazuje da korupcija samih antikorupcijskih tela predstavlja najopasniji oblik korupcije. Umesto da se Agencija za sprečavanje korupcije u skladu sa svojim nazivom bori protiv korupcije, ona postaje njen saučesnik. Poput ostalih institucija u Srbiji pod ovim režimom, i Agencija je privatizovana i banalizovana.

Dr Tijana Perić Diligenski

ПОСТАВИ КОМEНТАР

ПОСТАВИ КОМEНТАР КАО ГОСТ

0
  • ТРЕНУТНО НЕМА КОМEНТАРА

prijaviproblem

 

cs4eu lat

Rad PAKT-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji"

 

                     

Gostovanje u Utisku Nedelje

RTS OKO MAGAZIN - Litijumska groznica

ŽUČNA RASPRAVA O RUDNIKU LITIJUMA

Ekološki ustanak - Miroslav Mijatović

Marka Žvaka - priča o Rio Tintu

PUBLIKACIJA

publikacija2020

 PUBLIKACIJA

publikacija

PUBLIKACIJA

anketa1

PUBLIKACIJA

anketa2

PUBLIKACIJA

anketa3